eAkademin.se

Nästan 10 bildresurser på nätet

maj 13, 2011 av
Postad under: lärresurser 

Var kan jag hitta bilder jag kan använda i min utbildning? Som jag dessutom får använda?

När man skapar distansbaserade kurser för nätet är det i stort sett omöjligt att skapa ett kvalitativt material utan att använda bilder. Men det är inte alltid man har tid att fota själv, rita de bilder som behövs eller man kanske inte kan rita den där bilden som skulle vara perfekt i just den där övningen man nyss skrev manus till …

Den perfekta bilden finns förmodligen redan tillgänglig på nätet i ett eller ett annat format. Antingen så finns den bilden tillgänglig helt fritt, kanske den ligger licensierad som creative commons, någon annan open source- licens? Eller så finns den att köpa på någon av de många bildsidorna på nätet.
Ska man skapa utbildningsmaterial som man i ett senare skede ska sälja måste man vara extra noggrann med vilken licens bilderna har, när det gäller fritt material som man enligt licensen får sälja vidare finns det ett betydligt smalare utbud. Å andra sidan – ska man sälja sitt material kanske man redan har en avsatt budget för att köpa in bilder som man får använda royaltyfritt.

I mitt fall brukar jag, beroende på vilken bild jag letar efter, först gå igenom de olika open source-möjligheterna. Jag söker snabbt av nätet utan att sökandet kommer ta längre tid än vad det tar för mig att rita bilden själv. Om jag där inte hittar den bild jag letar efter så gör jag en snabb avvägning: kommer det bli billigare att köpa in bilden i förhållande till att rita bilden själv? När man väl kommer in på de kommersiella tjänsterna tar det inte många minuter innan man hittat den bilden man söker, och ofta blir det billigare att köpa in den än att spendera de timmar det tar att rita en bild som kan användas i professionell produktion. Men i de flesta fallen har jag redan hittat den bild jag behöver genom att söka igenom de olika open source-alternativen.

Open source material kan man finna på

  • Flickr
    Ett online-verktyg för att dela och lagra bilder. Här finns det enormt mycket material men med nackdelen att det blir svårt att genomföra relevanta sökningar. Antalet fotografer är väldigt stort men generellt är det inte professionella fotografer och ingen direkt kontroll sker av metadatamärkningen för bilderna. Vilket gör att man kan få helt fel träffar även om man genomför en korrekt sökning. Fördelen är att man kan söka efter creative commons-material på olika nivåer vilket ger en möjlighet att lätt hitta bilder som man utan kostnad kan använda i sin utbildning  förutsatt att man ger fotografen credits för det.
    http://www.flickr.com/
  • Picasa
    Detta är precis som flickr, en lagringstjänst online för dina foton som tillhandahålls av google. Tjänsten är öppen för alla som vill och man har möjlighet att lagra sina bilder som creative commons. Resultatet blir en möjlighet för dig att söka reda på bilder du kan använda i din utbildning men med väldigt mycket att gå igenom för att hitta en bra bild. Ingen språkkontroll eller metadatakontroll sker av bilderna och det gör att väldigt många irrelevanta träffar kommer fram vid en sökning.
    https://picasaweb.google.com/
  • Wikimedia commons
    Alla bilder som ligger på wikipedias webbplats är inlänkade från webbplatsen wikimedia commons. Som ni kanske redan vet är allt material på wikipedia licensierat som creative commons. Det vill säga allt textmaterial, när det gäller specifika bilder kan upphovsrätten variera. Enklast är att söka på wikipedia och klicka på den bild man vill ha för att läsa vilken licensform den bilden har. Men man kan även söka bildmaterial direkt på wikimedia och se utifall man hittar det bildmaterial man söker.
    http://commons.wikimedia.org/
  • stock.xchang (r) vi
    En tidigare fristående sida men som på senare tid blivit uppköpt av getty images som äger ett flertal stockphoto-sidor på nätet (bland annat iStockphoto). Bilder man hittar här är generellt fria att använda men kontrollera licensen på den specifika bilden innan du väljer att använda den. Trots många registrerade användare är bildutbudet dåligt och aktiviteten är relativt låg sedan de blev uppköpta av Getty. Men det skadar inte att snabbt genomföra en sökning och se om den bilden som man förväntar sig finns där att använda gratis.
    http://www.sxc.hu/
  • Icon Finder
    Om du är ute efter ikoner som är mer eller mindre datorrelaterade är detta en fantastiskt bra tjänst. Man får enkelt och snabbt fram ett resultat och man kan smidigt filtrera resultatet beroende på vilken licens man är ute efter.
    http://www.iconfinder.com/
  • Icon archive
    Med betydligt mer innehåll än icon finder når ändå inte icon archive riktigt ända fram. Möjlighet att filtrera på licens ges användaren men genom att reklam blandas in i sökresultatet distraheras man av målet med att söka fram en bild med en fri licenskostnad. Oavsett vad man söker kommer det fram sökresultat från kommersiella sidor, även i de fall man väljer att enbart söka efter opensource-licenser. Men då sidan har ett brett innehåll kan den ändå vara lämplig att titta lite närmare på om man är ute efter någon datorrelaterad bild.
    http://www.iconarchive.com/
  • Google
    Det sista open source-alternativet jag tar upp är google.
    Även om google har en bildtjänst där man kan lagra och söka foton så går det lika bra att använda googles nätsökning för att hitta bilder som är licensierade att man får använda dem. Genom att gå in under avancerad sökning kan man filtrera resultatet på vilken typ av licens man söker efter. Givetvis kommer denna sökning inte att ge lika bra resultat som att söka bilder i wikimedia eller flickr då ingen metadatamärkning av bilderna sker korrekt. Men om man provat alla andra sökvägar så kanske man gör ett fynd genom att söka här.
    http://www.google.se/advanced_image_search?hl=sv

Kommersiella alternativ

Bland de olika kommersiella alternativen så finns det bara två som jag själv har använt. Detta beror på att efter jag började handla bilder på Fotolia har jag inte behövt leta på något annat ställe. Men det finns fler alternativ så prova er fram till ni hittar den tjänst som passar er.

  • Fotolia
    En av världens största sociala stockphoto-sidor. I slutet av 2010 hade de närmare två miljoner användare och nästan tio miljoner bilder, vektorgrafik och hd-videomaterial till försäljning. Genom att prenumerera på tjänsten så kan man komma ner till så lågt som 90 öre per bild. Att köpa enskilda bilder för webbpoduktion kostar runt tio kronor styck.
    Eftersom tjänsten är kommersiell har de gjort det väldigt enkelt att hitta det material man söker. Indexeringen av metadata håller väldigt hög kvalité och med en enkel fritextsökning så hittar man i princip direkt vad man söker.
    http://us.fotolia.com/
  • iStockphoto
    Förmodligen världens första stockphoto-sidor som i början av 2011 indexerade 8 miljoner bilder. Precis som de övriga kommersiella alternativen håller metadatamärkningen väldigt hög standard och det blir mycket enkelt att hitta det man söker.
    Priset på bilderna varierar beroende på  om man prenumererar eller inte, som lägst kostar en bild 1,50kr och att köpa enskilda bilder för webbproduktion kostar i snitt 350kr per bild. En liten bonus med iStockphoto är att de utöver bilder och filmer även tillhandahåller olika ljud.
    http://www.istockphoto.com/

Kommentarer

Berätta vad du tänker när du läser denna post...
och om du vill att din bild ska synas till din kommentar, skaffa dig en gravatar!

Warning: Undefined variable $user_ID in /customers/b/5/e/eakademin.se/httpd.www/wp-content/themes/revolution-code-eak/comments.php on line 82






8 + = sexton

Logga in

Veckans fråga

Vad ser du fram emot mest på Lärande för Framtiden konferensen?

  • Jorge de Sousa Pires (40%, 2 röster)
  • Paneldebatt (40%, 2 röster)
  • Carl Daniel Norenberg, Intel (20%, 1 röster)
  • Joke Palmkvist, Microsoft (0%, 0 röster)
  • eAkademins överlämnande (0%, 0 röster)

Antal röstare: 5

Loading ... Loading ...
Omröstningsarkiv

LärresurserLärresurser

partners

Länk till härnösands kommun

länk till eu

Länk till mittuniversitetet

Länk till tillväxtverket

länk till länsstyrelsen

Länk till learnify

vart finns eakademin

RSS

Prenumerera på eAkademin.se